Welke Papegaai of Parkiet Moet Ik Kiezen?

HOME | PRIJZEN | BESCHIKBAAR | VRAGEN

 

Op zich hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn je kromsnavel (papegaai of parkiet dus) een aantal heel eenvoudige kunstjes te leren. Natuurlijk is het wel afhankelijk wat voor een kromsnavel (papegaai of parkiet dus) je hebt, de ene leert eenvoudiger als de andere.

Binnen het hoofdstukje "tam maken" ben je eigenlijk al begonnen met het trainen van je kromsnavel (papegaai of parkiet dus).

We gaan er vanuit dat de kromsnavel (papegaai of parkiet dus) handtam is en dat deze ook enigszins rustig op een trainingsstandaard blijft zitten. Is dat niet het geval, oefen dan eerst het commando "blijf" met je vogel. Een kromsnavel leert sneller als hij een beetje trek (honger) heeft, dus zie erop toe dat je vogel niet net gegeten heeft als je met hem gaat trainen.

 

Pootje geven:

Geef het commando "geef pootje" en houdt gelijktijdig je linker wijsvinger voor het rechter pootje van de kromsnavel (papegaai of parkiet dus).

De kromsnavel (papegaai of parkiet dus) is gewend om op te stappen en zal zijn rechter pootje omhoog doen om op te stappen.

Raak het pootje even aan en trek dan meteen je hand rustig terug.

Direct daarop spreek je lovende woorden naar de kromsnavel (papegaai of parkiet dus) en geef je hem een lekkernij.

Herhaal deze oefening keer op keer en beloon hem steeds nadat je zijn rechter pootje hebt aangeraakt. Gaat dat goed houdt dan het pootje even vast maar laat hem niet opstappen. Laat het pootje weer los, weer loven en een beloning geven. Blijf ook dit steeds oefenen totdat het goed zit.

De volgende stap en laatste stap is dat je de poot even schudt voordat je hem weer loslaat.  

Eindresultaat: je kromsnavel (papegaai of parkiet dus) geeft op commando een pootje.

Nu geef je niet meer iedere keer als hij een pootje heeft gegeven een zaadje, maar om de andere keer. Bouw de beloning verder af maar blijf hem wel steeds lovend toespreken.

 

Draaien:

De vogel zit op een oefenstandaard of zitstok.

Geef het commando "draai rechts" en houdt gelijktijdig een zaadje of een andere lekkernij aan de rechterzijde van de vogel.

Zodra de vogel het zaadje pakt spreek je hem lovend toe, zeg bijvoorbeeld: goedzo, heel goed gedaan.

Herhaal deze oefening maar beweeg het zaadje steeds verder naar achteren (in een boog) zodat de vogel het zaadje moet volgen om het te kunnen pakken.

Ga stap voor stap verder en beweeg het zaadje zover naar achteren dat de kromsnavel (papegaai of parkiet dus) een halve slag moet draaien om het zaadje te kunnen pakken.

Laat hem het zaadje pakken en spreek steeds als de kromsnavel (papegaai of parkiet dus) het zaadje heeft gepakt lovend toe.

Blijf deze oefening herhalen totdat de vogel een hele draai maakt.

De vogel volgt nog steeds het zaadje dat je in een draaiende beweging om de vogel draait.

Werkt dit goed houdt dan het zaadje boven de vogel en laat de vogel het zaadje in een draaiende beweging volgen zodat de kromsnavel (papegaai of parkiet dus) een volledige draai maakt.

Zodra de vogel een volle draai gemaakt heeft krijgt hij het zaadje en weer lovende woordjes.

Uiteraard wordt steeds het commando "draai rechts" gegeven.

Draait de vogel vlot met een boven gehouden zaadje doe dan de oefening zonder zaadje maar geef met je vinger boven de kromsnavel (papegaai of parkiet dus) de draai aan.

Natuurlijk krijgt de vogel zodra hij gedraaid heeft een beloning plus lovende woorden.

Maak de draaibeweging steeds kleiner en blijf het commando "draai rechts" geven.

Op een bepaald moment geef je alleen nog maar het commando "draai rechts" en je wijst met je vinger in de draairichting.

Uiteindelijk geef je alleen nog maar het commando en de vogel draait.

Daarna ga je het belonen afbouwen door niet iedere keer te belonen.

 

High Five: (zwaaien)

Je kromsnavel (papegaai of parkiet dus) zit rustig op de zitstok.

Ga precies zo te werk als bij het leren pootje geven maar nu met het linker pootje van je kromsnavel (papegaai of parkiet dus).

Houdt de top van de wijsvinger van je rechterhand voor het linker pootje van je kromsnavel (papegaai of parkiet dus).

Geef het commando "high five" of "bye bye" of een ander commando.

Zodra de vogel het pootje omhoog doet, raak het aan en geef een beloning plus lovende woordjes.

Herhaal het commando en houdt je vinger steeds een stukje hoger.

Iedere keer als de vogel je vinger aanraakt wordt hij weer beloond.

Lukt dat houdt dan de vinger zo hoog dat hij hem niet meer aan kan raken maar heeft hij het pootje echt hoog opgeheven dan beloon je hem weer.

Door dan even met je vinger naar de poot toe te gaan zal je kromsnavel (papegaai of parkiet dus) de tenen ook nog dicht knijpen.

Oefen steeds weer totdat je kromsnavel (papegaai of parkiet dus) een perfecte "high five" maakt.

Deze oefening kan men nog verder uitbreiden als je vogel ook kan spreken, hij maakt dan bijvoorbeeld de beweging van "high five" en zegt gelijktijdig "bye-bye".

 

Ja en Nee knikken:

De kromsnavel (papegaai of parkiet dus) gewoon het zaadje laten volgen en gelijktijdig het betreffende commando geven.

Heel leuk is ook de kromsnavel (papegaai of parkiet dus) te leren ja en nee te knikken op een vingerbeweging, bijvoorbeeld de wijsvinger naar boven en naar beneden bewegen voor een ja en van links naar rechts bewegen voor nee knikken.

Men kan dit zo ver door oefenen dat je kromsnavel (papegaai of parkiet dus) al op een heel klein en subtiel signaal reageert.

Al deze kunstjes kan je de kromsnavel (papegaai of parkiet dus) ook leren met behulp van de clicker.... zie daarvoor het hoofdstukje clickertraining.

 
 
 
 
 
 

 

 
<