Help ik heb een Vogel in Huis!

HOME | NIEUWSBRIEFREACTIES | BESCHIKBAAR | WEBSHOP

Voor veel vogels is het vaak beter om ten minste per 2 gehouden te worden. Ook per stel blijven onze vogels absoluut tam. Daarom krijgt u altijd korting, wanneer u besluit 2 of meer vogels tegelijk over te nemen...
 

 

 

We adviseren iedereen die (bij ons) een pyrrhura of andere vogel wil aanschaffen het onderstaande aandachtig te lezen.

 
Op deze pagina vind u o.a. de volgende informatie over Pyrrhura's, maar in principe geld e.e.a. voor alle soorten kromsnavels, zoals:

 

- Welke kooi?

- Welke voeding?

- Waar de kooi te plaatsen?

- Welke Bodembedekking?

- Gezondheidszorg; inenten, pillen enz?

- Kortwieken of niet?

 

 

Overweegt u een Pyrrhura of andere kromsnavel aan te schaffen? Lees dan zeker ook de Birdsuper uitgave 'Kromsnavel Geheimen Onthuld'. Het geeft een zeer uitgebreid beeld over wat je kunt verwachten qua karakter, waar je op moet letten bij de aanschaf van een tamme vogel.

We horen nogal eens over verwarringen m.b.t. de verschillende benamingen en bijbehorende prijzen.

Gaat u voor een echt heel tamme gezelschapsvogel, dan is de opvoeding het belangrijkst, niet het uiterlijk. Onderling is er ook weinig verschil tussen de soorten Pyrrhuras wat dit betreft. Houdt u van kleuren? Dan is een Hypoxantha ook een uitstekende keus.

Ook de Roodbuikparkiet is erg mooi, maar qua gedrag bij deskundige opvoeding nagenoeg hetzelfde, echter wat prijs betreft zeker twee tot drie maal zo duur als de Hypoxantha.

 

 

 

 

"Heel erg speels en 'vogel-vreemd' gedrag soms!"

 

 

 
 

Kromsnavel Baby: de eerste dagen thuis

 

KLIK HIER voor een videoverslag van een EXPERIMENT dat we deden m.b.t. het gedrag van een jonge papegaai NA de overdracht
naar de nieuwe eigenaar...

 

 

 
 
 
Welke kooi is geschikt?
 

Een kooi is voor alle vogels nooit groot genoeg. Als dat uw uitgangspunt is, begrijpt u ook dat de Pyrrhura dagelijks veel moet kunnen vliegen om in conditie te blijven.

Zonder toezicht is het echter zeer af te raden uw vogel los te laten in huis. Er zijn te veel gevaren in onze huizen voor losvliegende papegaaien en parkieten. Daarom is een kooi onmisbaar.
Afhankelijk van uw agenda die afgestemd zou moeten zijn op het besteden van voldoende tijd aan uw vogel kunt u snel een keuze maken a.d.h.v. enkele basis eisen.

Let op dat de Pyrrhura nooit de kop tussen de tralies kan steken. Tijdens uw afwezigheid kan dit een fatale afloop hebben. 1 a 2 cm is meestal veilig wanneer het sterk onbuigzaam materiaal betreft.

Een vogel vliegt horizontaal en niet vertikaal zoals een helikopter. De meeste papegaaienkooien echter zijn vertikaal hoger dan dat ze horizontaal lang zijn. Puur en alleen om het passend te maken in onze huiskamers, maar verre van ideaal vanuit het perspectief van een vogel.

Een compromie is dus onontkoombaar.

Als absolute minimum afmeting voor een vogel die regelmatig uit de kooi mag, zou ik zeggen: 80 cm breed, 50 cm hoog en 50 cm diep.

Belangrijk is om de kooi van een slaapkamer te voorzien waarin de Pyrrhura zich kan terugtrekken. Een nestkastje is hier verreweg de beste keus i.p.v. allerlei aantrekkelijk uitziende stoffen attributen. Niet omdat ze daar niet in zullen gaan, maar juist omdat het gevaar bestaat dat ze er niet uit kunnen komen omdat ze met hun kleine scherpe nageltjes in de tof blijven steken.

Een houten nestkastje kun je zowel binnen als buiten de kooi ophangen, bijvoorbeeld voor 1 van de openingen die gebruikt wordt voor voerbakjes.

 
 

 
 

Kromsnavel laten wennen aan de nieuwe kooi

De eerste week is het belangrijk dat de vogel rustig aan de nieuwe omgeving kan wennen. Een hand opfok vogel is bijna vanaf dat z'n oogjes open gingen van ons afhankelijk en dus vertrouwd met ons. Juist kromsnavels hechten zich enorm aan alles wat vertrouwd voor hen is: de kooi, waar de bakjes staan, de lichtinval, de locatie van de kooi, de omgeving van de kooi, de mensen, andere huisdieren, geluiden, de kooi zelf, de tijden van eten, schoonmaak, uitzicht vanuit de kooi naar omgeving enz enz.

Hand opfok komt echter alleen nog sporadies voor, wanneer kan worden aangetoond door een kweker dat er een noodzaak voor is. Is die er niet dan geld per 2013 dat het scheiden van ouders en jongen van elke kromsnavelsoort voordat deze geheel zelfstandig zijn, verboden is bij de Nederlandse wet. Een socialisatieproces ten einde de vogel alsnog als huisdier te kunnen houden, duurt sindsdien meestal een veelvoud langer dan voorheen hierdoor. Dit komt omdat elke kromsnavel die volledig door de ouders wordt grootgebracht in princiepe een wild dier is, in tegenstelling tot kuikens die nog in de afhankelijkheidsfase verder door de mens worden grootgebracht.

U dient nu rekening te houden met allereerst een langere periode van 'eitje tot overdracht', maar ook een (veel) langere periode die de vogel nodig heeft om na de socialisatie bij ons en verhuizing naar u zich te kunnen acclimatiseren. Ze maken in tegenstelling tot vroeger nu bewust 2 maal een ingrijpende verandering van omgeving, situatie en verzorgers mee. Dit heeft impact. Inmiddels zijn we na in 2013 definitief te zijn gestart met de nieuwe methode al tot de conclusie gekomen dat een wenperiode van minstens 14 dagen, maar vaker langer noodzakelijk is. Zelfs vogel die na de overdracht niet eens tam meer lijken te zijn, gaan zich vaak ineens anders gedragen wanneer ze tot de concluise zijn gekomen dat alles nu het zelfde blijft. Pas dan zullen ze initiatief tonen tot contact, soms eerder afhankelijk van en verschillend per individuele vogel.

Geduld blijft dus ook hier in alle gevallen het belangrijkste onmisbare ingredient.

Alles is na de stress van de eerste reis ineens VERDWENEN! Daar zit je dan als wezentje van enkele centimeters groot tussen gigantische reuzen die van alles van jou lijken te willen.

Ook al passen ze zich erg makkelijk aan wisselende omstandigheden aan, het is belangrijk dat u zich er van bewust bent dat dit kleine jonge dier moet wennen aan alles wat ineens niet meer vertrouwd is: uzelf als nieuwe verzorger die te vertrouwen is in de eerste plaats, de kooi, de speeltjes, de etensbak, de waterbak, de stokken, de ingang/uitgang van de kooi, alles rondom de kooi, de andere geluiden, geur en lichtinval. Het is allemaal van invloed op het gedrag en gewenningsproces van de jonge vogel.

Een Pyrrhura is net als andere kromsnavels een prooidier wat in de natuur continu op z'n hoede moet zijn voor dreigend gevaar. Een kleine onoplettendheid kan fataal zijn. Houdt hier altijd rekening mee al is de vogel nog zo tam.

U komt voor het eerst thuis met de vogel, wat dan?

Indien de vogel overdag aankomt; zet de vogel indien u een reiskooi heeft op een tafel en open de klep of het deurtje. Doe verder niets dan wat lekkers bij de hand houden en water in een bakje. Het is belangrijk dat de vogel meteen leert dat u te vetrouwen bent. Immers u bent totaal nieuw en de vertrouwde 'baas' is er niet meer. Praat met de vogel, bied iets lekkers aan en wacht tot hij zelf initiatief neemt om uit het transportmiddel te komen.

Betreft het een vogel van formaat, zoals een ara, grijze, kaketoe of andere papegaaiensoort dan is dit sowieso de beste manier in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, namelijk de vogel lang met rust te laten. Dit zou gelden voor kweekvogels die wild zijn, maar niet voor gesocialiseerde dieren.

 

De Pyrrhura moet allereerst goed Blijven Eten

Gezondheid is altijd het uitgangspunt, daarover geen discussie

anders kunnen we zoiets natuurlijk nooit doen.

Het betreft een baby Pyrrhura of andere vogel,

wat inhoudt dat hij net als elke baby moet leren zelfstandig te eten.

Zolang dat niet het geval is, zullen ze simpel niet overleven

en uithongeren.

Het voeden van een jonge Pyrrhura of andee kromsnavel is een

zeer specialistisch tijd rovend en arbeidsintensief werk, vandaar dat wij het nooit uit handen geven zolang de vogel daar nog van afhankelijk is.

Er is echter altijd een soort tussenfase die ontstaat

zodra de baby vogel is verhuisd.

Alles is dan ineens anders: de mensen, de omgeving,

de kooi, de geuren, het geluid, het drinken, het voer,
de manier van contact met de verzorger, het aantal mensen om hem heen of zelfs andere vogels enz enz.
Niet zelden levert dat de nodige stress op bij zo’n zeer jong dier
dat nog maar net geleerd heeft zelfstandig te eten.

Er kan dan een lichte terugval in afhankelijkheid ontstaan.

Pyrrhura's en andere kromsnavels gaan dan bijvoorbeeld bedelen om gevoerd te worden. Dit herken je o.a. aan het flapperen met de vleugels en met wijd open snavel schreeuwen of piepen richting jou als verzorger.
Als je dit weet en daarin tegemoet komt door af en toe wat bij te voeren,
is er niets aan de hand en zal de vogel dit gewoon aannemen.

Na een paar dagen tot een week of 2 moet het klaar zijn.

Ze willen dan nog uit gemakzucht gevoerd worden,
maar dan kun je er beter niet aan toe geven anders ben je over 3 jaar nog bezig.
Tussendoor krijgt hij gewoon eivoer, trosgierst en wat zacht fruit,
waardoor hij tussentijds zelf blijft eten net als hier bij ons.

 

Laat de Pyrrhura Wennen aan de Nieuwe Kooi

Het beste laat u de nieuwe pyrrhura een week lang in de kooi. Gedurende die tijd kunt u hem gerust af en toe er uit halen als hij daar goed op reageerd en in de hand extra aandacht geven. Laat hem echter nog niet los in huis.

Na een dag of 10 is de vogel meestal gewent aan zijn nieuwe kooi. Dit is zijn veilige plaats om te slapen, te eten en te drinken en om zich in geval van nood te verstoppen ook al hecht een vogel zich meestal niet aan 1 plaats om zich 'thuis' te voelen.

Zorg dat de Pyrrhura in de kooi een slaapplaats/schuilplaats heeft om weg te kruipen, zoals een broedblok, slaapzak of grote omgekeerde bloempot. Hoe hoger in de kooi hoe beter, als hij er maar goed bij kan. In de natuur verschuilen ze zich tussen rotsspleten dus instinctief zullen ze het liefst een beschutte plek opzoeken.

 

 

Bij baby vogels hoort dit ook nog bij het nestgedrag. Ze kruipen het liefst helemaal weg. Zodra de Pyrrhura echter een week of 8 oud is, begint hij zich ongemakkelijk te voelen op de grond en zal het letterlijk hogerop zoeken. Dit betekend dus dat zodra de vogel klaar is voor vertrek en u hem mee naar huis heeft genomen hij niet meer in een ' imitatienest' moet komen.

Hij is nu allereerst klaar voor een zo groot mogelijke kooi.
Stokken, speelgoed, knaagmateriaal en een schuilplaats behoren tot de inrichting die nu noodzakelijk is. Hokjes en hekjes op de grond zijn tamelijk zinloos, want de vogel is nu de babyfase gepasseert.

Zorg voor een goede schuilplaats/slaapplaats bijvoorbeeld een nestblok. In de natuur leven Pyrrhura's tussen de rotsen en kruipen weg om te slapen, dat hebben ze dus nodig.

Zorg elke ochtend voor een vers bad, ze willen echt elke dag baden en spetteren. Wordt het te veel geklieder, neem dan gelijk een overdekt vogelbad. Dit bad is niet te groot, zodat u eerst een nieuwe kooi moet kopen om het bad erin kwijt te kunnen en het is niet te klein voor de vogel, zodat hij er niet helemaal in zou passen.

Zoals bij elke vogel: weinig zonnepitten! Te vet, net als elke dag Mc Donalds.

Zorg voor veel beweging, een vogel is gemaakt om te vliegen, dus zorg dat hij elke dag lekker kan rondvliegen in huis.

Miniraalsteen ( voeding, spijsvertering) en zandstenen stokken voor de nagels en snavel.

 
 
 

Eindelijk vrij

Na een periode van ongeveer een dag of 10 - 14 of zolang als nodig wordt het tijd de deur van de kooi open te zetten. De vogel zal er snel uitkomen en het huis gaan verkennen.

Nu hij zijn nieuwe kooi goed kent, zal het niet moeilijk zijn deze terug te vinden om te eten en te slapen.

 
 
 

Voeding / Wat eet een Pyrrhura?

 

De eerste drie maanden zorgen we altijd dat er voldoende eivoer ter beschikking is. Dit verversen we dagelijks, want ei en water blijft niet lang goed.

U kunt ook een mengsel maken van fijngesneden fruit, eivoer en wat Roosvicé. Ze vinden dat erg lekker en het is goed voor de ontwikkeling.

Fruit: (vitaminen) appel, peer, mandarijn, druif, bramen, bessen, frambozen, perzik, mango.

Groente: (miniralen) andijvie, katjang idoe, geraspte wortel, tomaat, komkommer etc.

Let op: avocado is DODELIJK, het zit vaak in salades,
dus laat hem niet mee-eten aan tafel! Zie ook verdere
waarschuwingen
.

Zonlicht: (of speciale daglichtlamp) belangrijk voor de vorming van vitamine D in het vogellichaam.

Daarnaast altijd zorgen voor voldoende grote parkietenvoer met een handje papegaaienvoer erdoorheen. Trosgierst werkt zeker de eerste tijd ook goed, maar niet elke Pyrrhura vind het lekker.

Wees voorzichtig met allerlei verse groentes, er kan van alles aanhangen van vergif tot wormpjes en het spijsverteringssysteem van een vogel is gevoelig.

In sommige gevallen wil de hele verandering van baas en omgeving wel eens wat te veel stress opleveren voor de vogel. Dit heeft al snel z'n weerslag op het eet gedrag. Heeft de vogel geen zin om te eten of is de krop elke avond leeg ( houd dit zeker de eerste week goed in de gaten) dan moet u hem alsnog wat bijvoeren. Het komt zelden voor omdat de vogel ons niet eerder verlaat dan wanneer hij minimaal 7 dagen volledig zelfstandig goed heeft gegeten, maar er bestaat een kans op lichte terugval.

Ook sinds het hanteren van de nieuwe methode waarbij het met de hand grootbrengen al vanaf 2013 niet meer wordt toegepast, is dit bijvoeren nog steeds gewenst. Niet omdat een vogel dat fysiek nodig heeft, hij kan immers al veel langer dan vroeger zelfstandig eten, maar wel omdat hij er psychisch behoefte aan heeft, te weten dat er goed voor hem wordt gezorgd. Zeker als de vogel er om vraagt, is het dus prima dat u af en toe nog wat voert uit de hand. Dit versnelt ook het wenproces.

Het beste kunt u bij twijfel even contact met ons opnemen. We kunnen dan eventueel wat speciale papvoeding opsturen. Ook in het VIP leden gedeelte waar u toegang toe heeft zodra u een vogel bij ons heeft gereserveerd, vind u de nodige info hieromtrent inclusief instructie video's.

 

 

 

Dagelijks in Bad

 

 

 

 

Uw Pyrrhura gaat graag in bad. Zorg elke ochtend voor een schaal vers water. Met erg warm weer mag dat gerust 2 x daags. Om al te veel gespetter te voorkomen adviseren wij een speciaal vogelbad.

 

 

Omgang en Pyrrhura Gedrag

 

Uw vogel is nog extra kwetsbaar, omdat het een baby is die alles nog moet leren. De ontwikkeling gaat snel, maar kost toch tijd. Veel aandacht is goed, maar te veel werkt averechts. Wees duidelijk in wat hij wel en niet mag en blijf hier consequent in. De vogel heeft u snel door en zal proberen de baas te spelen als u niet de grenzen aangeeft.

Al is het een klein dier, slim zijn ze wel degelijk!

Een vogel die z'n hele leven nooit iemand bijt al is die nog zo tam bestaat gewoonweg niet. Ze hebben geen handen en kunnen u niet met woorden vertellen wat ze voelen. Het moet natuurlijk geen gewoonte worden, maar het is niets vreemds als u eens een knauw krijgt.

Uw reactie bepaald grotendeels of het weer zal gebeuren. Niet reageren is het beste, al valt dat soms niet mee. Het is ze vaak te doen om aandacht in welke vorm dan ook. Levert een knauw of geschreeuw niets op, dan is het niet leuk meer.

Lees meer over bijtgedrag.

 

Jong geleerd, oud gedaan?

Wees u er van bewust dat zodra de vogel bij ons weg gaat deze in een geheel nieuwe omgeving terecht komt. Voor een klein dier, dat in de natuur een prooidier is dat 24/7 op z'n hoede moet zijn, is dat een grote stap. Ze worden hier echter zo opgevoed dat ze snel aan veranderingen wennen. Ook het feit dat ze nog erg jong zijn maakt veranderingen makkelijker.

Hoe de vogel zich verder ontwikkeld, hangt nu van uzelf af. Nog steeds krijgen we af en toe wel eens een boze brief van iemand die een paar maanden terug of zelfs een jaar geleden een vogel kocht. Hij zou vals zijn, nooit tam geweest zijn en ga zo maar door. Daarom willen we hier nog eens benadrukken dat de vogel absoluut maximaal tam is op het moment dat u hem meeneemt. Als u daar zelf enige twijfel over laat blijken bij aankoop, geven wij de vogel absoluut niet eens mee.

U kunt ongewenst gedrag dat na weken, maanden of nog langer is ontstaan niet afschuiven op de opvoeders van de eerste weken in het leven van de vogel. Zelfs al zou daar iets verkeerd gegaan zijn, dan heeft u nog genoeg tijd om gedrag te corrigeren.

Het is heel iets anders wanneer een nieuw aangeschafte vogel niet blijkt te klikken met een reeds aanwezige andere vogel. Dit wordt in de eerste week al snel duidelijk. Omdat dit een bekend gegeven is en een reëel risico willen we daar graag bij helpen door als dat mogelijk is een andere vogel mee te geven. In alle andere situaties nemen we echter geen vogels terug. Dit is eenvoudigweg onbegonnen werk. Nadat de vogel bij ons is vertrokken, hebben we er geen enkel zicht meer op wat er mee gebeurd is, noch op fysiek gebied nog op het gebied van relatie, communicatie en gedrag.

 

Een Pyrrhura is geen Computer!

Het tweede punt wat iedereen zich moet realiseren is dat kromsnavels zoals wij die kweken geen honden, katten of cavias zijn. Dit soort dieren zijn door de eeuwen heen zodanig gedomesticeerd dat ze bij geboorte al sterk aangepast zijn aan het leven bij de mensen. Echter geld zelfs voor deze overbekende huisdieren dat er ook aan gewerkt moet worden om ze in 'het gareel' te houden.

Des te meer geld dit voor een pyrrhura en andere vogels die in veel mindere mate door hun generaties heen gedomesticeerd zijn. Voor de meesten is dit nu juist de uitdaging van de 'tamme vogelhobby', maar anderen schijnen nog wel eens te denken dat ze een van de vele verkrijgbare consumptiegoederen in huis hebben gehaald.

Het houden van kromsnavels is een actieve hobby en een uitdaging. Al wordt op zeer jonge leeftijd een goede basis gelegd voor de omgang met mensen in huis, men kan en mag dat nooit als absolute garantie voor de toekomst zien. Gedane voorspellingen bieden ook hier geen garantie voor de toekomst!

Dezelfde goede basis vergemakkelijkt echter wel de verdere ontwikkeling van de relatie vogel-mens. Hoe dat zich in de praktijk ontwikkeld, is en blijft uw eigen verantwoordelijkheid.

 
 

Als het fout gaat

 

Een pyrrhura of andere kromsnavel is een prooidier. Dit houdt o.a. in dat ze het niet laten blijken, wanneer er iets mis is. In de natuur kan een moment van onoplettendheid het verschil tussen leven en dood betekenen. Houdt daarom altijd uw vogels goed in de gaten. Het hoeft niet te laat te zijn als u iets vreemds opmerkt. Via onze site kunt u veel aangedragen oplossingen vinden, of zelfs het adres van een vogelarts bij u in de buurt.

Heeft u meerdere vogels samen en is er ruzie? Probeer uit te vinden wat dit veroorzaakt en laat felle ruzie niet lang duren. Haal de vogels uit elkaar en laat ze even 'afkoelen'. Desnoods een paar dagen of zolang nodig is om ze op andere gedachten te brengen.

In de ruitijd of als de vogel om een andere reden zich zwak voelt, heeft deze niet alleen extra aandacht nodig, maar vooral vitamines, krachtvoer en vers fruit. Het zwakke wordt in de natuur vertrapt en snel afgemaakt. Wees dus alert en grijp tijdig in als een van de vogels zich ongeregeld gedraagt. Vaak is door tijdelijk afzondering alles zo weer opgelost.

 
Lees meer, vogels voor beginners...
 

terug naar boven

 
 

 

  Dierenartsen | Reacties | Faqs

©® tammevogels.nl 1984-2020 | Disclaimer | Privacy Policy | Voorwaarden | VLC